Hur det gick till när amatörklubben i Erikslund bildades berättar här en av medlemmarna, Samuel Lundgren, med egna ord:
”Klubben bildades 1905. Märkligt nog var det en kvinna som gav uppslaget. Ynglingarna i Erikslund hade, i likhet med andra förstadspojkar, som vana att stå i ett gathörn och röka och prata om kvällarna. Fröken Hildur Ottelin som bodde där i närheten hade ofta sin väg förbi detta hörn. Pojkarna hälsade alltid ordentligt när hon gick förbi.
En gång på hösten 1905 började hon tala med några av oss och undrade om det inte skulle vara trevligare för oss att ha en lokal att vara i där vi kunde öva i gymnastik o.d. Hon skulle i så fall hjälpa oss att komma igång. Vi var inte ovilliga till detta. Hon upplät en plats gratis, lånade oss pengar till inköp av bräder m.m. Snart hade vi spikat ihop ett fyrkantigt skjul av sekunda bräder. En trapets och ett par ”romerska ringar” hängde vi i taket. Kulor och kulstänger skaffade vi också, en liten kamin med plåtrör upp genom taket stod i ett hörn. I detta enkla hus höll vi till hela vintern. Men våren därpå byggde vi ett bättre hus, åttkantigt med tak som slutade i en topp.
Vi expanderade även på annat sätt. Höll föreställningar med inträdesavgift, beställde affischer och hyrde musikanter. En gång hade vi 8 man som blåste (”sextetten Svea”).
Några uppträdanden på andra orter gick dock sämre. Efter ett dylikt försök i Tierp var bankrutten mycket nära. Kassören gick då upp till fröken Ottelin och fick låna 50:- kr.
Efter hand svalande intresset hos några av de aktiva medlemmarna. Sammanhållningen blev dålig och”. Med denna cliffhanger slutar det som finns kvar av Samuels berättelse. Den bevarade kassaboken upphör i november 1907, så det är troligt att klubbens verksamhetstid bara sträckte sig över ett par år.
På fotografiet står Samuel Lundgren som tredje personen fr.v.
Arkiv: Erikslunds amatörklubb Uppsala
Text: Katarina Storbråten